OM

OM IDA

Ida Gillner


Jag heter Ida Gillner och är frilansande musiker, artist, scenkonstnär och kompositör med bas i Göteborg. Sopransaxofon, piano och röst är mina främsta instrument. Jag är uppvuxen i en musikfamilj på Asperö i Göteborgs Södra Skärgård, började spela piano vid 6 års ålder och saxofonen kom in i mitt liv när jag var 9. Jag har många år i Kulturskolan bakom mig och tog examen från världsmusikprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik år 2012. Sedan 2016 frilansar jag på heltid.


Med en grund i folk- och världsmusik, ett ungdomshjärta klappandes för pop och på senare år utforskande i neoklassisk musik, så går jag alltid dit det känns. Jag utforskar gärna musikaliska gränser och olika konstnärliga sammanhang genom skapande, improvisation och musikaliska möten. Mitt hjärta bultar extra mycket för starka melodiska uttryck och personligt berättande och jag tycker om att röra mig både i det lekfulla och allvarsamma, vilket ofta präglar musiken jag skapar, spelar och dras till. Oavsett genre.


De senaste åren har jag bland annat profilerat mig i musik och kultur på jiddisch, genom projektet Shtoltse lider där jag tonsätter dikter av kvinnliga jiddischspråkiga poeter. Jag turnérar mycket med tangogruppen Anna Heikkinen & Längtans Kapell. 2021 släpptes mitt debutalbum som soloartist, ”Anna”, med egenskriven pianomusik. Jag komponerar musik till de flesta sammanhang jag är med i, men tar också uppdrag som kompositör för tex teater. Jag syns regelbundet i olika scenkonstföreställningar för både barn och vuxna, det kan vara i fria grupper eller som projektanställd på fasta teaterscener. Jag anlitas också för workshops och föreläsningar i olika sammanhang.


"Din musik är ett hav och en rymd och ett litet varmt bo att vila i, på samma gång."


"Ida Gillner's music is not just mesmerizing, it penetrates the soul."

"Saxofonen gråter!"

Band


Jag är verksam i olika band och konstellationer där musiken ofta vilar på en folkmusikalisk grund (tex svensk folkmusik, klezmer, finsk tango), men där det gärna finns utrymme för improvisation, musikaliska korsbefruktningar och utforskanden.MER INFO


Scenkonst


Jag älskar att jobba sceniskt där flera konstuttryck möts och där min roll som musiker också inkluderar sceniskt agerande på olika sätt. Både i projektanställningar som teatermusiker och i föreställningar som jag är med och skapar från grunden. Jag har bl.a jobbat för Borås Stadsteater, Embla Dans och Teater, Göteborgs Stadsteater, och Vera Berzak Teatersällskap.


MER INFO

Soloartist (piano)


Mitt soloalbum Anna släpptes 2021. Sedan dess är jag verksam som soloartist i eget namn med min pianomusik.

MER INFO


Workshop/föreläsning


Jag kan erbjuda workshop i samband med konsert i tex sångutlärning på jiddisch och låtutlärning. Anlitas av Högskolan för Scen och Musik i Göteborg som gästföreläsare i kursen "Frilansarens Värld".


MER INFO

Kompositör


Att skapa och komponera musik har jag alltid gjort och det är en viktig del i mitt konstnärsskap. Jag komponerar musik till de flesta grupper som jag spelar i, och anlitas också som kompositör för teater och scenkonst.MER INFO


Solist (sopransax)


Jag anlitas som solist i olika sammanhang så som bröllop, begravningar, gudstjänster och körsamarbeten etc.


MER INFO