PROJEKT

Ida Gillner - solopiano


En pianokonsert med Ida blir till ett andrum, en andeviskning om stilla ro och tillit. Ett sinnligt möte i musiken att hämta kraft, ljus och själslig närhet från. Eller bara en musikalisk stund, att få landa i.

Efter många år verksam som saxofonist släppte Ida Gillner 2021 sin debutskiva ”Anna”, med egenkomponerad musik på piano. Musiken kom till under sorgearbetet efter hennes syster Anna som hastigt gick bort 2020. Vid pianot fann Ida kraft och tröst. Där vid tangenter och klangkropp växte musiken fram som sen blev till ett helt album. Från att pianot, sedan 6 års ålder,  varit hennes "privata själsinstrument" som hon aldrig använt offentligt, öppnades en ny konstnärlig dörr som också andra fick ta del av. Skivan uppmärksammades av både press och lyssnare, och gemensamt fann de musiken trösterik, ärlig, vacker och kraftfull. Tänk en mix av Hania Rani, Ólafur Arnalds, Yann Tiersen, Erik Satie och lite svenskt vemod därtill.


Ida Gillner - piano, sång, komposition


“Hur det ur sorgen kan uppstå så förunderligt starka melodier, vilka urskiljer sig och verkligen griper tag i en framstår som förunderligt, något oförklarligt.

Musiken genererar magi!" - Kulturbloggen


"A wonderful album of intimate, soothing, piano led compositions with occasional vocals that displays a knack for melody and texture." - music I´m obsessed with

Recensioner:
Intervju i Dagens Nyheter (DN):


Mer info:

Shtoltse lider


Tonsatt poesi på jiddisch och engagerat berättande.

För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga, djärva visioner. Med Shtoltse lider får denna poesiskatt nytt liv, där ord och musik omsorgsfullt flätats samman i nya tonsättningar som lekfullt och dynamiskt rör sig från jiddisch folksång, klezmer och 20-tals cabaret till filmisk konstmusik och ett stråk av nordiska folktoner.


Arbetet med Shtoltse lider påbörjades 2016 av duon Ida&Louise, blev en scenisk föreställning och ett album som släpptes 2019. I projektet har samarbetet med litteraturvetaren och översättaren Beila Engelhardt Titelman varit betydelsefullt. Sedan 2022 spelas Shtoltse lider solo av Ida eller på duo med Livet Nord. Shtoltse lider blev internationellt uppmärksammat och har även blivit betydande som en del av spridandet av dessa jiddischpoeter i Sverige.

Shtoltse lider har bl.a uppträtt på för den kanadensiska festivalen KlezKanada, på Bokmässan i Göteborg, Limmud,  och på den internationella konferensen Remember ReAct på Malmö Live med inbjudna delegater från hela världen, däribland Sveriges dåvarande stadsminister.


Ida Gillner - sång, piano, sopransaxofon, berättande, komposition

Livet Nord - violinquinton, sång, klockspel


“Yiddish innovators” - Sounds Jewish Radio


Mer info:

Anna Heikkinen & Längtans Kapell


Anna Heikkinen & Längtans Kapell bjuder på kraft, stark närvaro och ömsint musikalisk dialog i personliga tolkningar av den finska tangotraditionen.

Gruppen bildades 2017 och har under åren utvecklat ett avancerat samspel med fokus på att hitta sina egna röster i en musiktradition med många välkända föregångare. De har turnérat flitigt runt om i landet med sin musik- och berättarföreställning Satumaa-Sagolandet. 2023 släpptes debutalbumet Omenatago. Anna Heikkinen & Längtans Kapell erbjuder även skolföreställningar. Se bandets hemsida för mer information.


Anna Heikkinen - sång

Larisa Ljungkrona-Mönttinen  - accordeon, sång

Ida Gillner - sopransaxofon, sång

Leonor Palazzo - cello, sång"Av en originellt utformad sättning utvinns oanade dimensioner, ett spektrum av känslor. Instrumenten gifter sig med varann och den öppna-spjäll-sången på ett förunderligt vis." - Mats Hallberg, Kulturbloggen, april 2023

“I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert.” Peter Grönborg, Borås Tidning, april 2020


Mer info:

Ida&Louise


Symbiotisk och uttrycksfull duo som skapar stor musik med små medel i ett musikaliskt gränsland där nordisk folkmusik möter klezmer och tango.

Duon Ida&Louise spelar egna kompositioner och arrangemang av musik på danska, svenska och jiddisch. Musiken rör sig fritt mellan folkmusik från olika delar av världen ömsom i helt instrumentala stycken, ömsom i tight stämsång. Uttrycket är både lyriskt, medryckande och publiken tas med på en stämningsfull och lekfull musikalisk resa där musiken och sångerna ramas in av berättande och total scennärvaro.

Ida&Louise möttes 2009 i det gemensamma intresset för judisk folkmusik. Under åren har de både utforskat traditionell klezmer och folksång på jiddisch. Men också förenat det egna skapandet med intresset för jiddischkulturen i projektet Shtotlse lider, där de arbetat med att tonsätta poesi av kvinnliga jiddischspråkiga poeter som verkade i början av 1900-talet. Det resulterade i en scenkonstföreställning med premiär 2017 och senare ett album med musiken som släpptes 2019.

Louise Vase - sång, piano, komposition

Ida Gillner - sopransaxofon, sång, komposition


“Oerhört stark lyssning” - LIRA Musikmagasin

“Fina och lyhörda tolkningar på sång, piano och sopransax. En ensam melodi blåser som ett höstlöv genom en gränd.” - Dagens Nyheter


Mer info:

Vera Berzak Teatersällskap


Ida har skrivit musik till två produktioner för Vera Berzak Teatersällskap; Alla vindar är stilla och Dagar i Warszawa. I båda föreställningarna är den musikalika utgångspunkten pianot och i Alla vindar är stilla är även Ida med på scen och spelar live. ALLA VINDAR ÄR STILLA (premiär 2021)

Scenkonst om jiddischpoeten Anna Margolins liv och poesi.

Alla vindar är stilla blandar olika uttryck som poesi, dramatik, musik, bild och livefilmade projektioner. Allt kombinerat i ett egensinnigt och experimentellt scenkonstverk med nyskriven dramatik och musik.

Dramatiker/Regissör - Vera Berzak

Kompositör/Musiker - Ida Gillner

Skådespelare - Karin Blixt, Anette Sevreus

Scenograf/Kostym/Ljusdesign - Diblik RabíaDAGAR I WARSZAWA (premiär 2022)

Ett verklighetsbaserat drama.
Dagar i Warszawa baseras på den sanna historian om judinnan Zofia som 1943 fattar ett avgörande beslut och flyr från Warszawas ghetto med sin lilla son.


Manus och regi - Vera Berzak, utifrån självbiografin av Zofia Brzezinska

Kompositör - Ida Gillner

Skådespelare - Anette Sevreus, Emeli Jansson

Ljusdesign - Diblik RabíaMer info:

Zemer Kapell


Kvartetten Zemer Kapell från Göteborg spelar traditionell klezmer, där snirkliga melodier leder vägen in i en passionerad värld av hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet. Dynamiskt klezmer-ös som skapar glädjepirr i magen, gåshud på ryggen och ett sprätt i benen du inte visste fanns!


Klezmer härstammar från de östeuropeiska judarna och spelades mycket på bröllop och på fester. Musiken ger plats för både finlir och stora gester och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat, och samtidigt skratta med det andra.

Zemer Kapell erbjuder ett varierat program med både instrumentalmusik och sång på jiddisch och anlitas både till fest och mer finstämda arrangemang, som konserter i samband med Förintelsens Minnesdag. Konserter ges på duo, trio eller kvartett.


Ida Gillner - sopransaxofon, sång
Sofia Högstadius - fiol
Camilla Åström - dragspel
Viktor Turegård - kontrabas


Mer info:

FLOCKEN


Kraftfull hybridfolk med rötter i svensk och östeuropeisk folkmusik.

FLOCKEN bjuder på ett öppet samspel med nerv, spontanitet och stark nukänsla där alla tar och ger stor plats, och gärna lockar publiken till dans. FLOCKENS egenskrivna folkjazz är resultatet av flera års musikaliskt utforskande mellan fyra karaktärsstarka musiker; Två med fötterna i folkmusiken och två i jazzen.

Bandet har funnits sedan 2011 och släppte debutalbumet Altona 2016 på Kakafon Records.
Gruppens många Europaturnéer med framträdanden på allt ifrån gatutorg och mer obskyra platser, till etablerade scener och klubbar har präglat dem och även fått ge form åt albumet. Musiken rymmer möten mellan musiker, genrer, fri improvisation, genomarbetade arrangemang, tradition och nyskapande. Inspirationen hämtas från klezmer samt svensk och balkansk folkmusik och mixas med influenser av tango, bulgarisk folkmusik och jazz.


Ida Gillner - sopransax

Fredrik Brändström - dragspel

Donovan von Martens - kontrabas

Anna Lund - trummor


"Det är rått och tufft, eget och inte särskilt inställsamt. Musik som sticker ut, tränger sig på, vill mer." - Peter Ahlbom, Tidningen Spelmannen


”Det är, som alla konserter borde vara, en upplevelse som band och publik skapar tillsammans.” - SmålandspostenMer info: